Verschillen benadrukken in de politiek is prima en dat moeten we vooral blijven doen

Het is van alle tijden dat sommige politici beter kunnen debatteren dan andere, dat mag. De ene politicus is meer inhoudelijk dan de andere, dat mag, we kunnen immers niet allemaal evenveel inhoud hebben. Terwijl de een uit het hoofd spreekt, leest de ander van papier, dat mag, de kwaliteit hoeft er niet minder om te zijn. Het is niet verboden om te liegen, maar gelukkig is het in onze democratie toegestaan om daar de vinger op te leggen.

Verschillen tussen de partijen moeten juist benadrukt worden, zodat de kiezer niet het idee krijgt dat het allemaal maar één pot nat is. Daarom is het juist prettig debatteren met de VVD; we geven elkaar een platform om onze opinie te ventileren, die soms behoorlijk verschillend is.

Mensen aanspreken op hun kopieergedrag of hun stemgedrag, wat is daar mis mee? Liegen en draaien mag best benoemd worden. Als iemand regelmatig onbeargumenteerd zijn standpunt wijzigt, mag dat best gemeld worden.

De ‘evaluatie’ van debat.nl over de Alkmaarse gemeenteraad is een bijproduct van een groter geheel. Allemaal heel herkenbaar, van alle tijden en inherent aan de politiek. Dergelijke conclusies kan de burger zelf ook trekken. En in de krant lezen we niet anders. Daar hoef je geen duur bureau voor aan te trekken.

Door de handvatten van debat.nl worden de commissievoorzitters juist bang voor een debat, een pittige discussie. Dat wordt vermeden. Een slechte zaak. Juist de verschillen maken de politiek interessant. Debat.nl creëert eenheidsworsten, die vooral lang aan het woord zijn. De commissievoorzitters moeten zich niet laten leiden door de adviezen van debat.nl, die de discussies smoren.

Niet de discussie in de raad zorgt voor een slecht imago van de politiek. Het onbeargumenteerd wijzigen van eigen standpunten, vlak na de verkiezingen vertrekken uit de partij waarvoor je gekozen bent, is kiezersbedrog en schadelijk voor het aanzien van de politiek.

Verschillen benadrukken is prima en dat moeten we vooral blijven doen.