Leefbaar Alkmaar heropent meldpunt overlast horeca

De pogingen van de gemeenteraadsfractie van Leefbaar Alkmaar om het beleid van vrije sluitingstijden voor de horeca terug te draaien zijn – voorlopig – gestrand. Op dinsdag 23 februari werd op initiatief van Leefbaar Alkmaar in de commissie Bestuur en Middelen uitgebreid de eerste evaluatie van de vrije sluitingstijden besproken en donderdag 25 februari bracht Leefbaar Alkmaar in de raadsvergadering een motie in stemming om het college van burgemeester en wethouders op te dragen om te stoppen met de vrije sluitingstijden en de oude sluitingstijden weer te hanteren. Deze motie haalde helaas geen meerderheid.

Zoals bekend is het onderwerp vrije sluitingstijden voor de horeca een plan van raadslid Bijl die dit in juli 2013 voorstelde. Toen was hier geen meerderheid voor in de gemeenteraad. In juli 2015 bleek er echter wel een meerderheid te zijn, omdat CDA en GroenLinks nu wél voor de vrije sluitingstijden stemden.

Het evaluatierapport schetst een verontrustend beeld. Veel bewoners klagen over toegenomen overlast, de sfeer in het uitgaansleven is duidelijk grimmiger geworden en politie en stadstoezicht geven aan zich bedreigd te voelen en te worden bedreigd. Duidelijke taal, zo zou je zeggen, maar de meerderheid in de gemeenteraad vond het nu nog te vroeg om al definitieve conclusies te trekken. Zij willen de volgende evaluatie afwachten, die nog voor de zomer moet plaatsvinden.

Wat nu?
Leefbaar Alkmaar gooit de handdoek niet in de ring. Heel belangrijk is dat mensen hun klachten blijven uiten. Anders wordt er over een paar maanden gezegd: ‘Zie je wel: de overlast neemt af’. Leefbaar Alkmaar heropent daarom weer het meldpunt overlast horeca op info@leefbaaralkmaar.nl. Op dit mailadres kunnen mensen hun klachten kwijt. In de periode tot 1 januari 2016 waren er ongeveer 150 verschillende meldingen van nachtelijke overlast bij Leefbaar Alkmaar binnengekomen.

Leefbaar Alkmaar roept de bewoners dus op hun klachten te blijven melden op info@leefbaaralkmaar.nl, zodat bij de volgende evaluatie opnieuw een duidelijk beeld is van de mate van overlast na het vrijgeven van de sluitingstijden van de horeca.