Burgerinitiatief
In 2004 is het burgerinitiatief ingevoerd in Alkmaar. Dat was destijds een voorstel van Leefbaar Alkmaar en D66. Dat houdt in dat een burger een raadsvoorstel schrijft, dat dan in behandeling wordt genomen in de gemeenteraad.
In de raadsvergadering van 24 maart lag er een aanpassing van de verordening op het burgerinitiatief voor, waarbij het burgerinitiatief eerst behandeld wordt in de commissievergadering en niet meer, zoals nu het geval is, direct in de raadsvergadering. Dit vond Leefbaar Alkmaar een mooie aanpassing, omdat er in de commissievergadering meer tijd en ruimte is om dieper op het onderwerp in te gaan en onderling te debatteren over voors en tegens.
De tweede aanpassing was dat de ambtelijke organisatie, naast de griffie die dit nu al doet, zich zal inzetten om de initiatiefnemers te ondersteunen. Leefbaar Alkmaar-raadslid Mieke Biesheuvel: ,,Binnen onze fractie hebben we even onze zorgen geuit of dit niet een te hoge werkdruk voor de ambtelijke organisatie zal worden. Maar omdat er momenteel maar één tot twee keer per raadsperiode een burgerinitiatief is, en we niet verwachten dat we dat straks maandelijks zullen krijgen, zal het met die extra werkdruk ook wel meevallen. En mocht de werkdruk voor de ambtelijke organisatie toch te hoog worden, dan zullen we de verordening weer moeten aanpassen.”
De fractie van Leefbaar Alkmaar steunde de voorgestelde wijzigingen in de verordening op het burgerinitiatief, maar een meerderheid in de raad stemde tegen. De tegenstemmers waren de fracties van OPA, D66, BAS, CDA, Seniorenpartij en VVD. De voorstanders van het plan om de burger meer invloed te geven waren GroenLinks, PvdA, Leefbaar Alkmaar, Partij voor de Dieren, SP, ChristenUnie en Forum.