Uitslag gemeenteraadsverkiezingen

De gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 en 16 maart zijn voor Leefbaar Alkmaar succesvol verlopen. Er werden drie zetels binnengehaald, een winst van een zetel ten opzichte van de verkiezingen in 2018. Alle mensen die zich hebben ingezet bij de campagne worden zeer bedankt.

De nieuw gekozen raadsleden van Leefbaar Alkmaar: Mohamed Ezhar, Maya Bolte en John Hagens.

Voor het eerst sinds 2002 kwam Leefbaar Alkmaar in aanmerking voor een restzetel. Bij vorige verkiezingen grepen we steeds naast dat extraatje. Nu kwam Leefbaar Alkmaar uit op 2,6 zetel; dat werd afgerond naar een fraaie drie zetels. Naast D66 en BAS was Leefbaar Alkmaar de enige partij die winst boekte in vergelijking met vier jaar geleden. De drie zetels van Leefbaar Alkmaar worden bezet door John Hagens, Maya Bolte en Mohamed Ezhar. De drie fractie-assistenten zijn Mieke Biesheuvel, Peter de Goede en Monique Houdijk.

We kunnen spreken van een geweldig resultaat, want de concurrentie was flink, met ook de nieuwkomers Forum voor Democratie en de Socialistische Partij, die allebei een zetel in de wacht sleepten. OPA, de vorige keer de grootste partij, ging van zes naar vijf zetels. Hetzelfde gold voor GroenLinks: van zes naar vijf. D66 won juist een zetel: van vier naar vijf. D66 haalde iets meer stemmen dan OPA en GroenLinks en werd zodoende de grootste partij in Alkmaar. Grote verliezer was de VVD. Zij verloren twee zetels en gingen van zes naar vier. BAS was de enige partij die twee zetels winst boekte: van twee naar vier. De PvdA leverde een zetel in: van vier naar drie. Hetzelfde gold voor het CDA. De Partij voor de Dieren en de Seniorenpartij bleven staan op twee zetels, terwijl de ChristenUnie haar enige zetel behield.

Na deze verkiezingsuitslag zal een nieuw college worden geformeerd. De onderhandelingsdelegatie van Leefbaar Alkmaar bestaat uit partijvoorzitter Joop Mutters, lijsttrekker John Hagens en Maya Bolte. Reserve is Mohamed Ezhar. Mocht Leefbaar Alkmaar in aanmerking komen voor een plek in het nieuwe college, zal een extra ledenvergadering worden belegd. John Hagens is de wethouderskandidaat voor Leefbaar Alkmaar. Als hij wethouder wordt, stroomt Mieke Biesheuvel door naar de raadsfractie.

Leefbaar Alkmaar behaalde in totaal 3028 stemmen, 6,5 procent van het totale aantal uitgebrachte stemmen. Dat aantal is vijfhonderd meer dan in 2018. De resultaten per kandidaat: John Hagens 987 stemmen, Maya Bolte 938, Mohamed Ezhar 525, Mieke Biesheuvel 265, Peter de Goede 46, Monique Houdijk 106, Rob Dijkstra 30, Peter Wagner 30, Manat Janmaat 25 en Margit Olijmulder 76.

De beste uitslag scoorde Leefbaar Alkmaar in de stembureaus van Overdie Ontmoet en Graftdijk: 28 procent. In wijkcentrum Overdie was de score 13 procent. Andere stembureaus in de stad met een goede score van meer dan 8 procent waren de Alkenhorst (De Hoef), de Gasfabriek (Bergerhof), de Lukaskerk (’t Rak-Zuid) en wijkcentrum Daalmeer. In het buitengebied scoorden alle stembureaus meer dan 8 procent. Naast Graftdijk waren de uitschieters De Hoeksteen (Stompetoren), de Woeste Hoeve (Oterleek) en ’t Wavertje (Grootschermer) met 12 tot 15 procent.