Uitslag gemeenteraadsverkiezing 

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezing op 21 maart is niet geworden wat we ervan gehoopt hadden. Met 2583 stemmen, bijna evenveel stemmen als de vorige keer (2620), heeft Leefbaar Alkmaar nu twee zetels in de Alkmaarse gemeenteraad in plaats van drie. Dat komt door de enorm hoge opkomst (bijna 56 procent).

De winst van VVD en GroenLinks is mede verklaarbaar door hun lobby voor de vrije sluitingstijden voor de horeca. GroenLinks en de VVD hebben waarschijnlijk veel jonge, nieuwe kiezers getrokken die voor de vrije sluitingstijden zijn.

Door de hoge opkomst (47.454 stemmers) lag de kiesdeler ook ongekend hoog: 1217 stemmen. Dat betekende dat de voorkeurstemmendrempel lag op 305 stemmen. De vorige keer was de voorkeursdrempel 232 stemmen. Van de kandidatenlijst van Leefbaar Alkmaar haalden Maya Bolte (1296 stemmen) en Mohamed Ezhar (335 stemmen) de voorkeurstemmendrempel, waardoor zij de twee raadszetels van Leefbaar Alkmaar in de nieuwe raadsperiode gaan bezetten. Leefbaar Alkmaar kwam 250 stemmen te kort voor een derde raadszetel, zodat John Hagens (233 stemmen) helaas niet terugkeerde in de raad. De fractie-assistenten bij de start in de nieuwe raadsperiode zijn John Hagens, Mieke Biesheuvel en Margit Olijmulderr.