Openbaar vervoer en wachtruimte

Het openbaar vervoer wordt de laatste jaren steeds meer uitgekleed. Een slechte zaak. De gemeente moet zich inzetten voor een goed openbaar vervoer, vooral voor mensen die daarvan afhankelijk zijn, zoals ouderen. Het openbaar vervoer in de stad en in de buitengebieden van Schermer en Graft-De Rijp verdraagt geen verdere inkrimping meer.

Met name in De Hoef dreigt de nieuwe dienstregeling slecht uit te pakken. In het recente verleden heeft Leefbaar Alkmaar zich sterk gemaakt voor goede buslijnen in die wijk, mede omdat daar veel ouderen woonachtig zijn. Buslijn 5 wordt wellicht opgedoekt en de vervanging stemt niet echt tot tevredenheid. Leefbaar Alkmaar blijft knokken voor een goed openbaar vervoer. Met goed openbaar vervoer blijven de mensen met een beperking actief en mobiel, kunnen zij hun sociale contacten blijven onderhouden en wordt vereenzaming voorkomen.

Het busvervoer is ook voor scholieren, die in Alkmaar middelbaar onderwijs volgen, onontbeerlijk. Met name het openbaar vervoer in de buitengebieden moet minstens op hetzelfde peil blijven.

De fractie van Leefbaar Alkmaar heeft in de gemeenteraadsvergadering van 25 januari een motie ingediend om weer een wachtruimte open te stellen bij het centrale busstation van Alkmaar. In maart 2015 had Leefbaar Alkmaar al aandacht gevraagd voor het ontbreken van een overdekte wachtruimte op het centrale busstation in Alkmaar. Tot teleurstelling van de fractie van Leefbaar Alkmaar had die bezorgdheid niet geleid tot een oplossing. Tijdens de storm op donderdag 18 januari bleek weer eens dat een overdekte wachtruimte bij het Alkmaarse busstation absoluut geen overbodige luxe is. Mensen, veelal ouderen, die gebruik maakten van het openbaar vervoer moesten weer en wind trotseren. Leefbaar Alkmaar verzocht het college van burgemeester en wethouders om in overleg te treden met Connexxion om een overdekte wachtruimte te realiseren. Tijdens de raadsvergadering was er raadsbrede steun voor deze motie van Leefbaar Alkmaar. Het is nu afwachten wat het nieuwe overleg tussen het college en Connexxion gaat opleveren.