Terugblik op EK wielrennen

Het college van burgmeester en wethouders is buitengewoon tevreden over het verloop van het EK wielrennen dat van 7 tot en met 11 augustus in Alkmaar en omgeving werd gehouden. Veel Alkmaarse ondernemers denken daar toch iets anders over. De winkels in de Huigbrouwerstraat moesten enkele dagen gesloten blijven en ook andere ondernemers in de binnenstad klaagden over een fors mindere inzet. Zij hebben schadeclaims ingediend bij de gemeente.

Sportief gezien was het EK redelijk succesvol. Zowel de koers bij de mannen als bij de vrouwen was spannend, ondanks het ontbreken van een flink aantal toppers. Met de Italiaan Elia Viviani en de Noord-Hollandse Amy Pieters waren er ook aansprekende winnaars van de wegwedstrijd. Leefbaar Alkmaar complimenteert ook alle vrijwilligers die ervoor hebben gezorgd dat het evenement zonder noemenswaardige incidenten is verlopen.

Toen het organiseren van dit evenement in de gemeenteraad ter sprake kwam, schermde het college met de enorme publiciteit die het EK wielrennen zou opleveren. We kunnen constateren dat het Noordhollands Dagblad ruim aandacht aan het EK heeft besteed. Landelijke kranten waren heel wat bescheidener. Door velen, waaronder de nationale Sportraad, werd het EK niet als een topsportevenement beschouwd. Door de VVD werd het EK in de gemeenteraad in één lijn beschouwd met de start van de Giro of de Vuelta of het WK, maar dat was weinig realistisch. Ook de bewering dat het EK in ruim veertig landen op tv zou worden uitgezonden, bleek onjuist. De Belgische tv zond inderdaad alle wedstrijden uit, maar Eurosport niet. Die zender vond motorraces in Oostenrijk belangrijker…

Al met al is het zeer moeilijk om te meten of de investering van bijna een miljoen euro om het EK te organiseren zijn geld heeft opgeleverd of gaat opleveren. Bovendien kan dat bedrag door de schadeclaims van de ondernemers nog fors hoger worden.