Papieren bezoekerskaart

Het raadsbesluit om de papieren bezoekerskaart af te schaffen blijkt in de praktijk heel wat problemen op te leveren. Bij de begrotingsbehandeling in november 2019 diende Leefbaar Alkmaar een motie in om de papieren bezoekerskaart in de gebieden met belanghebbend parkeren te handhaven. Die motie behaalde helaas geen meerderheid.

Per 1 februari 2020 zou het aanmelden van bezoek digitaal moeten gebeuren. Het systeem werkt echter van geen kanten. Ook bewoners die al langer het digitale aanmeldsysteem gebruikten ondervinden moeilijkheden. Het bedrijf ParkeerService waaraan de gemeente het parkeersysteem heeft uitbesteed is slecht bereikbaar en mails met vragen worden gewoon niet beantwoord.

De stroom van bezorgde en wanhopige reacties van mensen over de digitale bezoekerskaart heeft nu tot een memo van het college geleid. De papieren bezoekerskaart blijft tot 1 juni 2020 van kracht, schrijft verantwoordelijk wethouder Konijn (D66). Zij hoopt dat ParkeerService in de tussentijd alle problemen met het systeem heeft verholpen.

Leefbaar Alkmaar had reeds een nieuwe motie klaar staan voor de raadsvergadering van 23 januari 2020. Gezien het memo van het college zal Leefbaar Alkmaar die motie voorlopig niet indienen. Leefbaar Alkmaar vraagt zich echter wel af of de grote problemen wel binnen een halfjaar kunnen worden opgelost. Bovendien blijft de digitale bezoekerskaart bijzonder lastig voor mensen zonder computer of die niet zo handig zijn op de digitale snelweg.