‘Kapot wegdek snel herstellen’

Bij de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad van donderdag 4 november heeft Leefbaar Alkmaar aandacht gevraagd voor de slechte kwaliteit van het wegdek op sommige wegen in de gemeente.

Het college schrijft in de begroting: ‘De openbare ruimte ziet er goed verzorgd uit’. Leefbaar Alkmaar ziet echter juist op veel plaatsen in onze gemeente veel achterstallig onderhoud en heel matig onderhouden stukken groen en speelpleintjes en speeltoestellen. In de Alkmaarsche Courant van 1 november konden we al lezen over slecht onderhoud van speeltoestellen in de Bourgondiëstraat, maar dit is bepaald niet de enige locatie waar door slecht onderhoud gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Het ziet er door achterstallig onderhoud soms behoorlijk ‘shabby’, armoedig uit.

Maar het ergst zijn er wat Leefbaar Alkmaar betreft de wegen aan toe. Het wegdek is er op veel plaatsen beroerd. En dat geldt zowel in de stad als op de buitenwegen die onder het beheer van de gemeente vallen, met name de wegen waarvan de gemeente Alkmaar het beheer en onderhoud heeft overgenomen van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De Slingerdijk bij Oterleek bijvoorbeeld is qua kanten ernstig gerafeld en zit vol gaten en scheuren. Met de winter voor de deur maakt Leefbaar Alkmaar zich zorgen over de veiligheid van de weggebruikers. De Slingerdijk is een onderdeel van de oude Westfriese Omringdijk en is geliefd bij veel fietsers. Als er niet snel wat aan deze weg gebeurt is het echt levensgevaarlijk. Nu komt de gemeente niet verder dan het plaatsen van twee borden met ‘Slecht wegdek’ aan de beide entrees van deze weg. Alsof je daarmee van je verantwoordelijkheid af bent….

Leefbaar Alkmaar stelt dat het plaatsen van wat borden absoluut onvoldoende is. De fractie vindt dat het college direct actie moet ondernemen om gevaarlijke situaties, die het gevolg zijn van slecht onderhoud, adequaat op te lossen.