Hoogbouw Overstad

Een gemiste kans. Dat vindt Leefbaar Alkmaar van het besluit van de gemeenteraad om geen onderzoek te doen naar ondergronds parkeren in het Ringerskwartier.

Overstad Ringers AlkmaarHet Ringerskwartier is de wijk die zal worden gebouwd achter de Ringersfabriek op het grote parkeerterrein aan de Noorderstraat. Daar zijn drie woontorens gepland, waarvan twee liefst 50 meter hoog worden. Dat is aanzienlijk hoger dan de Grote Kerk.

Leefbaar Alkmaar is niet in principe tegen hoogbouw op Overstad, maar de twee geplande kolossen mogen wel een tikje lager worden, vindt Leefbaar Alkmaar. Daartoe diende de fractie van Leefbaar Alkmaar, samen met SPA, BAS en OPA, een amendement in om te bekijken of ondergronds parkeren een mogelijkheid is. Als er ondergronds wordt geparkeerd, kunnen de twee woontorens twee of drie bouwlagen lager worden. Twee vliegen in één klap: de nieuwe wijk wordt niet ontsierd door een grote hoeveelheid blik op straat en de woontorens worden flink lager.

De raadsmeerderheid wees dit alternatief echter van de hand. Hoe het dreigende parkeerprobleem moet worden opgelost is nog onduidelijk. Uit een parkeerfonds moet een oplossing worden gefinancierd. Leefbaar Alkmaar heeft hier weinig vertrouwen in. Een uitgelezen mogelijkheid voor parkeren ondergronds en lagere woontorens is helaas de nek omgedraaid.