Iedereen moet zich welkom voelen

Het is uitermate belangrijk dat de gemeente, de gemeenteraad en het college zich uitspreken over diversiteit en inclusie, en daar ook naar kunnen handelen. Want laten we duidelijk zijn: in Alkmaar is iedereen welkom, ongeacht geaardheid, afkomst, religie en kleur. Arm, rijk, gezond en met beperkingen, voor iedereen is een plek in Alkmaar en iedereen zou zich veilig en geborgen moeten voelen in deze gemeente. We zijn allemaal anders en iedereen is uniek op zijn of haar eigen wijze, en juist die diversiteit zouden we moeten koesteren en omarmen. We willen een veilige omgeving zijn voor iedereen die in Alkmaar woont en werkt, en ons actief inzetten om dit mogelijk te maken én te verbeteren. Daarom is een goed diversiteitsbeleid enorm belangrijk.


Bij (semi-)professionele sportclubs is een vertrouwenspersoon of -orgaan verplicht, waar anoniem melding gedaan kan worden met betrekking tot discriminatie, intimidatie of bijvoorbeeld grensoverschrijdend gedrag. Ook bij amateurclubs, waar vaak gebruik wordt gemaakt van vrijwilligers die familiair verbonden zijn aan de sporters, is anoniem melden mogelijk via een onafhankelijke organisatie (https://centrumveiligesport.nl/…/vertrouwenspersoon-sport). Het is belangrijk dat alle sporters, trainers en ouders hiervan op de hoogte zijn.

Leefbaar Alkmaar vindt het ontzettend jammer dat het vlaggen met Paarse Vrijdag afgeschaft wordt. Ieder jaar op de tweede vrijdag in december gaan scholieren en studenten in het paars gekleed om zo hun solidariteit te tonen voor de LHBTI+ gemeenschap. Afgelopen jaren was ook het college op die dag in het paars gekleed en hing de regenboogvlag op het stadhuis. Leefbaar Alkmaar hoopt dat het college nog wel op andere manieren de media blijft opzoeken om Paarse Vrijdag onder de aandacht te brengen, ook voor iedereen die niet actief in het onderwijs deelneemt. Want Paarse Vrijdag vinden wij een belangrijke bewustwordingsdag die niet alleen aan het onderwijs is voorbehouden.

Het COC organiseerde vroeger met regelmaat bijeenkomsten en café-avonden, welke de laatste jaren verdwenen zijn omdat de aandacht en focus naar het digitale platform zijn gegaan. Wij horen geluiden uit de dorpse LHBTI+ gemeenschap dat dit gemist wordt en Leefbaar Alkmaar hoopt dan ook dat het COC weer meer fysiek in de dorpen en in de stad te zien zal zijn. Want juist dit soort avonden zijn belangrijk voor iemand die uit de kast komt en gelijkgestemden en lotgenoten zoekt in een veilige omgeving. In het verlengde daarvan zouden wij graag zien dat er meer structureel geld geïnvesteerd wordt voor educatie op scholen en voor meer bewustwording en integratie van een inclusief Alkmaar voor álle inwoners.

Leefbaar Alkmaar doet niet mee aan de botenparade tijdens de Pride Alkmaar en dat is een weloverwogen bewuste keuze: het kost best een hoop geld (gemeenschapsgeld!) om dit ieder jaar te organiseren, en het is niet bewezen effectief dat de LHBTI+ gemeenschap hierdoor meer geaccepteerd, geïntegreerd en gerespecteerd wordt. Integendeel: in die dik 20 jaar dat de Pride in Nederland gehouden wordt is de homo-acceptatie niet verbeterd, maar zelfs verslechterd. Bovendien is een politiek bootje echt alleen voor de bühne: “kijk ons eens gezien worden!” Leefbaar Alkmaar vindt de Pride als demonstratie (zoals het ooit begonnen is in Amsterdam) prima, maar de botenparade is tegenwoordig een complete marketingpromotie van bedrijven en organisaties. Wij vinden het belangrijker dat die bedrijven en organisaties gedurende het jaar in de praktijk bewijzen dat diversiteit en inclusie daadwerkelijk integreren in hun bedrijf en instantie.

Leefbaar Alkmaar pleit ervoor om het geld dat nu ieder jaar naar de Alkmaarse botenparade gaat liever te gebruiken voor educatie op scholen en in te zetten op integratie en acceptatie bij andere doelgroepen (bijvoorbeeld ouderen, anderstaligen en diverse religieuze stromingen) en op andere manieren te communiceren met de Alkmaarse inwoners. Zo maken we Alkmaar echt inclusiever en zorgen we voor blijvende verandering.