Erfpachtbeleid

Op 28 november sprak de gemeenteraad over het erfpachtbeleid. Met name in Alkmaar-Noord is een flink aantal huizen gebouwd op grond van de gemeente. Bewoners moeten hiervoor erfpacht betalen. Die bedragen moeten na het aflopen van een erfpachttijdvak weer opnieuw worden vastgesteld. Gevolg is dat veel bewoners nu veel meer moeten betalen. Er is veel verzet tegen de voorstellen van het college van burgemeester en wethouders.

Het college van burgemeester en wethouders is bevoegd om tot privaatrechtelijke rechtshandelingen van de gemeente te besluiten. Hieronder valt ook het vestigen van een erfpachtrecht. In het geval van besluiten met ingrijpende gevolgen voor de gemeente dient het college van burgemeester en wethouders eerst de gemeenteraad in te lichten bij het verrichten van de rechtshandeling. Zo schrijft de Gemeentewet voor in Artikel 169 lid 4. De gemeenteraad krijgt dan de mogelijkheid om zogenoemde wensen en bedenkingen uit te spreken over het te nemen besluit.

Het college doet het voorkomen alsof het de gemeenteraad buitengewoon tegemoet komt om wensen en bedenkingen uit te mogen spreken, maar het is natuurlijk evident dat dit erfpachtbesluit ingrijpende gevolgen heeft voor de gemeente en dat dus Artikel 169 lid 4 uit de Gemeentewet hierop van toepassing is. Ook doet dit college alsof ze wel gedwongen zijn om te handelen zoals men nu handelt, waarbij men nu telkens verwijst naar het vorige college en het feit dat dat college besluiten zou hebben genomen. Ja, er is een collegebesluit genomen, maar dat betrof het vaststellen van ‘voorlopige uitgangspunten’. En zoals dat met veel voorlopige zaken het geval is, kunnen die naar behoren en naar de toekomst toe nog worden gewijzigd en aangepast.

Leefbaar Alkmaar wil niet dat het huidige college terugkijkt, maar we hebben het over het hier en nu. En over hoe dit college er telkenmale in slaagt om inbreng van anderen naast zich neer te leggen. Dat geldt voor het groen en stukjes grond in Alkmaar-Noord en Koedijk en voor de inbreng van de Werkgroep Erfpacht Alkmaar. Maar ook hoe dit college kans ziet om in alles wat men doet de woningcorporaties tegen zich in het harnas te jagen. De inspraakreactie van mevrouw Walter van Kennemer Wonen namens de corporaties in de commissievergadering liet aan duidelijkheid niets te wensen over.

We hebben het hier over 2620 erfpachtgronden waarop vier woningcorporaties huurwoningen hebben. Met op zich vaak best veel bewoners, want de corporaties hebben ook veel flats en appartementen staan op die gronden die ze sociaal verhuren. Tevens 3035 erfpachtgronden waarop particulieren hun woning in eigendom hebben. Hiervan zijn 50 particuliere woningen op erfpachtgrond in het centrum van Alkmaar. Het gaat hier om vele duizenden ‘gewone’ Alkmaarders die met dit nieuwe erfpachtbeleid te maken zullen krijgen.

Leefbaar Alkmaar wilde dat het voorstel van het college terug ging naar de tekentafel en dat er een beter, voor meerdere stake-holders aanvaardbaar plan moest komen. Leefbaar Alkmaar pleitte ervoor om te kijken of de hele besluitvorming hierover uitgesteld kon worden tot in februari. Belangrijk daarbij is dat we vanuit de gemeenteraad een ultieme poging willen doen en het college nog een keer de gelegenheid willen bieden om in gesprek te gaan met de Werkgroep Erfpacht, maar ook met de woningcorporaties.

Daarbij zou het de Werkgroep Erfpacht duidelijk moeten zijn dat ze niet in alles tegemoet kan worden gekomen en dat al hun wensen vervuld zullen worden. Maar als beide partijen de bereidheid hebben om wat water bij de wijn te doen, dan moet er als verstandige mensen uit te komen zijn, stelde Leefbaar Alkmaar. En moet er een mooi, voor iedereen aanvaardbaar compromis uit kunnen rollen, waarvoor uiteindelijk breed draagvlak is. En dat geldt ook voor de woningcorporaties; ook het geschil met hen moet toch al polderend op te lossen zijn. Dat vereist echter dus wel van beide kanten begrip en het verlaten van de ingenomen stellingen.

Leefbaar Alkmaar hoopte dat het college daartoe bereid zou zijn. Dat bleek niet het geval in de raadsvergadering van 28 november. Wethouder Anjo van de Ven (OPA) hield voet bij stuk. Daarop diende de gehele oppositie een motie van afkeuring in. De gehele coalitie schaarde zich echter achter de wethouder, zodat de nieuwe, fors hogere erfpachttarieven van kracht zullen worden.