Jaarvergadering 2022
Op vrijdag 24 juni stond in wijkcentrum Overdie de jaarvergadering van Leefbaar Alkmaar op het programma. Daarin werd besproken het verenigingsjaar 1 april 2021 – 31 maart 2022, dat vooral stond in het teken van corona. Vanwege de coronamaatregelen vergaderde de gemeenteraad, zonder publiek, in De Letterbak op industrieterrein Oudorp. Politiek bedrijven zonder directe interactie met de bewoners bleek een lastige zaak. Geen gasten van de raad, geen Rondje Raad in de wijken en geen inspraakavonden. Soms werd via Zoom iets digitaals georganiseerd, maar dat was geen succes.
De gemeenteraad koos op 15 april in een speciale, besloten raadsvergadering Anja Schouten tot nieuwe burgemeester van Alkmaar. Schouten was chef politieregio Noord-Holland-Noord. Daarmee had zij een totaal andere achtergrond dan haar vier voorgangers. Jaap Pop, Ronald Bandell, Marie van Rossen en Piet Bruinooge waren burgemeester in kleinere gemeenten voordat zij naar Alkmaar kwamen. Schouten, geboren en getogen in Alkmaar, was geen lid van een politieke partij.
Het afgelopen jaar werd een hele reeks nieuwbouwplannen gepresenteerd door het college. De nadruk ligt op hoogbouw langs het Noordhollands Kanaal en op Overstad. Leefbaar Alkmaar vindt het besluit van de gemeenteraad om geen onderzoek te doen naar ondergronds parkeren in het Ringerskwartier een gemiste kans. Het Ringerskwartier is de wijk die zal worden gebouwd achter de Ringersfabriek op het grote parkeerterrein aan de Noorderstraat. Daar zijn drie woontorens gepland, waarvan twee liefst 50 meter hoog worden. Dat is aanzienlijk hoger dan de Grote Kerk. Leefbaar Alkmaar is niet in principe tegen hoogbouw op Overstad, maar de twee geplande kolossen mogen wel een tikje lager worden, vindt Leefbaar Alkmaar. Daartoe diende de fractie van Leefbaar Alkmaar, samen met SPA, BAS en OPA, een amendement in om te bekijken of ondergronds parkeren een mogelijkheid is. Als er ondergronds wordt geparkeerd, kunnen de twee woontorens twee of drie bouwlagen lager worden. Twee vliegen in één klap: de nieuwe wijk wordt niet ontsierd door een grote hoeveelheid blik op straat en de woontorens worden flink lager. De raadsmeerderheid wees dit alternatief echter van de hand. Hoe het dreigende parkeerprobleem moet worden opgelost is nog onduidelijk. Uit een parkeerfonds moet een oplossing worden gefinancierd. Leefbaar Alkmaar heeft hier weinig vertrouwen in.
Niet alleen langs het Noordhollands Kanaal maar ook bij de stations zijn er bijzondere nieuwbouwplannen. Deze worden gepresenteerd als ‘ontwikkelbeelden’, waarbij nog niets definitief wordt vastgelegd. Bij station Alkmaar Centraal zou het busstation naar de achterzijde van het station worden verplaatst. Door enkele grote kantoorgebouwen aan de Wognumsebuurt te slopen kan er een fors bouwoppervlak vrij komen voor woningbouw. Die plannen voorzien in een hoogte van 45 meter, waardoor de wijk Bergerhof in de schaduw van die gebouwen zou komen te liggen. Omdat het nu nog slechts een ‘ontwikkelbeeld’ is, was er een raadsmeerderheid voor deze uitgangspunten. OPA, Leefbaar Alkmaar en BAS stemden tegen. Zij voorzien een te grote afname van woongenot in de Bergerhof. Bij station Alkmaar-Noord gaat er aan beide zijden gebouwd worden. Op het grasveld naast het gebouw van het Leger des Heils zou een appartementencomplex moeten verrijzen. Dit voornemen sneuvelde in de gemeenteraad. Aan de andere zijde wordt het Postgebouw gesloopt. Hier komt een ‘MicroCity’ met ruimte voor maximaal 360 woningen. Dit plan kreeg goedkeuring van de gemeenteraad.
In het Schetsontwerp Laat-west dat was opgesteld door B en B Stedenbouw en Landschapsarchitectuur, staan prachtige tekeningen hoe we de Laat konden vormgeven, de ene tekening nog mooier en groener dan de andere tekening. Daar werd Leefbaar Alkmaar, net als vele anderen, natuurlijk enthousiast van. Natuurlijk willen we de Laat vergroenen, verduurzamen en een aantrekkelijke make-over geven. Met de nieuwe inrichting wordt het bevoorraden van winkels en horeca enkel wel wat ingewikkelder, omdat grote vrachtwagens de Laat niet meer op kunnen. De bevoorrading moet dus anders worden georganiseerd: bij de entree van de Laat of met kleine voertuigen het gebied in. Het vrachtverkeer en fietsverkeer wordt omgeleid over de Oudegracht. Leefbaar Alkmaar had hier bedenkingen tegen.
GroenLinks-wethouder Braak verbijsterde de gemeenteraad met een plan om een doorgaande weg aan te leggen dwars door het volkstuincomplex De Rekere langs de Helderseweg. De weg is nodig om de nieuwe woonwijk op de plek van het PEN-dorp te ontsluiten. De gehele gemeenteraad keurde dit plan gelukkig af.
De machtsovername van de Taliban in Afghanistan liet ook diepe sporen achter in de Alkmaarse gemeenteraadspolitiek. Het leidde tot een breuk in het college van burgemeester en wethouders. Naar aanleiding van de situatie in Afghanistan vroegen de raadsfracties van GroenLinks en PvdA een extra raadsvergadering aan. Zij wilden spreken over de opvang van Afghanen, die wellicht in het voormalige azc aan de Picassolaan terecht konden. Dat asielzoekerscentrum, eigendom van het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers), stond al jaren leeg. Het verzoek van GroenLinks en PvdA om een extra raadsvergadering kreeg steun van Leefbaar Alkmaar, Partij voor de Dieren en de ChristenUnie. GroenLinks en de PvdA hadden echter hun coalitiegenoten VVD, D66 en CDA niet geïnformeerd over het verzoek voor een extra raadsvergadering. Dat schoot bij deze drie partijen finaal in het verkeerde keelgat. Dat bleek tijdens de ingelaste raadsvergadering van 2 september. VVD, D66 en CDA wilden niet over de opvang van vluchtelingen praten, maar dienden een motie van wantrouwen in tegen de wethouders Braak (GroenLinks) en Verbruggen (PvdA). Met steun van OPA en de Seniorenpartij kreeg deze motie een meerderheid. Zo sneuvelden twee wethouders die niets te maken hadden met de vluchtelingenproblematiek.
Het verenigingsjaar eindigde met de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. Voor het eerst was Maya Bolte niet de lijsttrekker van Leefbaar Alkmaar. In 2002, 2006, 2010, 2014 en 2018 stond zij bovenaan de lijst van Leefbaar Alkmaar. Op eigen verzoek deed zij een stapje opzij. Het bestuur droeg vervolgens John Hagens voor als nieuwe lijsttrekker. De voordracht van het bestuur werd unaniem overgenomen door de stemgerechtigde leden van Leefbaar Alkmaar. Na een goede campagne met advertenties, activiteiten op de sociale media, strategisch huis aan huis flyeren, debatten en verkiezingsmarkten boekte Leefbaar Alkmaar een zetel winst. Met vijfhonderd stemmen meer stegen we van twee naar drie zetels. Dat is knap omdat er door de komst van de SP en Forum voor Democratie voor de zittende partijen minder zetels te verdelen waren. Alleen D66 en BAS boekten ook winst. Het bestuur van Leefbaar Alkmaar wenst de nieuwe raadsfractie veel succes bij het opereren in de gemeenteraad.