Jaarvergadering 2019
Op vrijdag 24 mei hield Leefbaar Alkmaar de jaarlijkse ledenvergadering in wijkcentrum Overdie. Daarin werd teruggeblikt op de periode 1 april 2018 – 31 maart 2019.
Het eerste jaar na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 is in te delen in twee helften. Het eerste halfjaar gebeurde er vrijwel niets in de Alkmaarse politieke arena. Het duurde lang voordat het nieuwe college van GroenLinks, VVD, PvdA, CDA en D66 van zich liet horen. Zelfs bij de begrotingsbehandeling in november bleef het opmerkelijk stil. Leefbaar Alkmaar constateerde bij die gelegenheid dat het nieuwe college slechts op de winkel past en nauwelijks initiatieven ontplooit. Omdat het nieuwe college ook geen rare bokkesprongen maakt, stemde de raadsfractie van Leefbaar Alkmaar in met de begroting voor 2019.
De fractie van Leefbaar Alkmaar heeft oude speerpunten meerdere keren weer onder de aandacht gebracht. Het gebrek aan een goede wachtruimte bij het busstation blijft irriteren. Alle partijen vinden dat er iets moet gebeuren, maar de daadkracht vanuit het college is minimaal. Op initiatief van Leefbaar Alkmaar is een provinciale subsidie aangevraagd om de veiligheid en het comfort rond het busstation te verbeteren. Het opheffen van een buslijn door de wijk De Hoef kende eenzelfde scenario. De gemeenteraad sprak er raadsbreed afkeuring over uit, maar lobbyen bij de provincie en Connexxion leverde helaas geen resultaat op.
Ook de plaatsing van geluidsschermen langs de Nollenweg, Schagerweg en Huiswaarderweg is door Leefbaar Alkmaar opnieuw op de politieke agenda geplaatst. Het lijkt er nu toch op dat er bij de begroting geld wordt gereserveerd om tot plaatsing van geluidsschermen over te gaan.
De inspraak rond nieuwbouwplannen blijft problematisch, zo bleek bij plannen bij de Boeijerstraat in De Rijp en de Louise de Colignystraat in Alkmaar-Zuid. Met name bij de Louise de Colignystraat was het verzet vanuit de buurt groot tegen de grootschalige nieuwbouw. Leefbaar Alkmaar heeft aandacht gevraagd voor de ontwikkeling van het Geert Groteplein. Het college komt dit jaar met plannen, maar ziet een uitbreiding van het winkelareaal niet zitten omdat er in de nabijheid al veel kleinere winkelcentra gevestigd zijn.
Door de inzet van de fractie van Leefbaar Alkmaar is voor 2019 toch weer een papieren afvalkalender huis aan huis verspreid. Een service aan ouderen en mensen die niet zo handig zijn met internet.
Leefbaar Alkmaar stemde tegen het binnenhalen van het EK wielrennen door de gemeente Alkmaar. Het is een betrekkelijk nieuw evenement en het is zeer de vraag of de echte topwielrenners aanwezig zullen zijn. Het organiseren van dit evenement kost een kleine miljoen euro. Dat gaat gedeeltelijk ten koste van het budget voor de breedtesport. Dat vindt Leefbaar Alkmaar een slechte zaak. De gemeente is ook een miljoen euro kwijt aan het herstel van de Victoriebrug. Leefbaar Alkmaar plaatste vraagtekens bij de noodzaak van deze brug. Onderzoek moest uitwijzen of negatieve adviezen van ambtenaren door het toenmalige college zijn genegeerd. Een onafhankelijk onderzoeksbureau concludeerde dat door de gemeentelijke reorganisatie de Doorbraak veel ambtelijke know-how verloren was gegaan, waardoor adviezen niet werden gehoord of opgevolgd.
Het poppodium Victorie verkeerde in financieel zwaar weer. Het heeft enkele tonnen jaar meer nodig om goed en gezond te kunnen draaien. De oorspronkelijke aannames over de kosten van de exploitatie bleken totaal niet te kloppen. Leefbaar Alkmaar stemde in met dit raadsvoorstel. Poppodia zijn nu eenmaal niet kostendekkend en het nieuwe podium Victorie voorziet duidelijk in een behoefte.
Tijdens de ledenvergadering werd afscheid genomen van penningmeester Peter Breedt. Hij trad af wegens gezondheidsredenen. Bij acclamatie werd Wim Schoenmaker tot nieuwe penningmeester benoemd. Hij vormt nu het bestuur met voorzitter Joop Mutters en secretaris Harry Janmaat.